Kaj se dogaja? (od 29.1. do 4.2.)

Mohorjeva družba

Celjska Mohorjeva družba
vabi
v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 11. uri
v knjigarno Celjske Mohorjeve
na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani
na literarno matinejo

RELIGIOZNA MISEL

En sam Bog z mnogoterimi vidiki,
en sam cilj, a nešteto poti do njega!

Henri de Lubac
NA POTEH K BOGU

Avtor spremne besede
dr. Alek Zwitter
bo v pogovoru
z urednico Cvetko Rezar
predstavil eno najzgodnejših in zelo odmevnih
teološko-filozofskih del francoskega kardinala.

Vabljeni!

************************************

Mestna knjižnica Ljubljana

Zgodovina starega Egipta: od Velike piramide do zatona Srednjega kraljestva – John Romer

Zgodovina starega Egipta: od Velike piramide do zatona Srednjega kraljestva – John Romer

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 29. januar 2018 ob 18:00 

Druga knjiga priznanega angleškega arheologa, ki je pol stoletja posvetil raziskovanju starega Egipta, je izvirno izšla leta 2016. Nadaljuje se v obdobju po izgradnji velikih štirih piramid, pri čemer avtor to obdobje Srednjega kraljestva, ki je trajalo do nekje leta 1600 pr. n. št., začne s ključno spremembo – to je pojav pisanja hieroglifov, ki so, tako trdi Romer, spremenili vse.
Pri tem nas vodi od Jeana-Françoisa Champolliona (1790–1832), ki je kot eden od prvih začel učinkovito razvozlavati to pisavo pa vse do kraljevske naselbine v Itj-towyju, katere lega je ena izmed največjih skrivnosti.
Knjigo, ki je lani izšla pri Slovenski matici, bo predstavil prevajalec Uroš Gabrijelčič.
******************************

Tukaj, zate, tam

30.01.18 ob 19:00 – Knjigarna Dom knjige

Ob izidu knjige Aleša Debeljaka Tukaj, zate, tam vabimo na predstavitev in druženje z gosti.

Knjiga Tukaj, zate, tam je prva antologija Aleša Debeljaka (1961-2016) in prinaša vpogled v avtorjevo ustvarjanje na dveh osrednjih področjih. Izbor Aleševih pesmi, pospremljenih s spremno besedo, je pripravil pesnik in esejist Uroš Zupan, izbor esejev in drugo spremno besedo pa literarni kritik in pisatelj Urban Vovk. Knjigo, ki je izšla pri Mladinski knjigi v zbirki Kondor, je uredil Andrej Ilc. Knjiga vsebuje tudi obsežno Debeljakovo bibliografijo, ki jo je sestavil Martin Grum. Ilustracija na naslovnici knjige je delo Mateja Stupice.

Gostje večera: Aleš BergerErica Johnson Debeljak in Andrej Ilc. Debeljakovo poezijo bo bral igralec Rok Matek. Večer bo moderirala Breda Biščak.

Lepo vabljeni!

*******************************

Sovjetsko/rusko podzemlje – dr. Miha Javornik

Sovjetsko/rusko podzemlje – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka:četrtek, 1. februar 2018 ob 18:00

Sovjetska kultura je z ustoličenjem socrealizma kot edino dopuščenega in sprejemljivega kulturnega izraza ponovila zgodovinsko izkušnjo, ki jo je doživela v času evropeizacije Petra Velikega, ko se v klasicizmu prične izraz podrejati namenom in željam države. Je torej to eden od dokazov, da se tudi ruska zgodovina ponavlja?

Klasicizem II, ki je pogosto v strokovni literaturi sinonim za sovjetski socrealizem, prične že v času t. i. odjuge, v času po Stalinovi smrti v petdesetih letih, načenjati neuradna in nekorfomistična ruska kultura z obrobja, ki jo pogosto imenujemo kar rusko podzemlje.

Temu pojavu se bom posvetil v razmišljanju, ki bo segalo od prvih oblik eksperimentiranja z jezikom v lianozovskem krogu, intimistične tihe lirike Sokolova, glasne lirike Jevtušenka in Voznesenskega, do soc-arta v sedemdesetih letih, ki velja za prvo avtohtono rusko umetniško smer v Sovjetski zvezi po socrealizmu ter napoveduje spremembo v zavesti. Ta sprememba napoveduje rušenje sovjetskega imperija.

***********************************

Fotografija osebe Nova Akropola Maribor.

Bhagavadgita je del znamenitega indijskega epa Mahabharata in hkrati esenca vedske modrosti. Gre za pogovor med učiteljem in učencem, ki se odvija na bojnem polju, pred bitko dveh vojsk istega rodu, Kurujcev in Pandujcev, ki se borita za Hastinapuro – mesto modrosti. Ardžuna, ki pripada Pandujcem, je pred ključno odločitvijo – boriti se in zboljšati stanje v državi ali ne boriti se. Ker se ne želi bojevati proti svojim sorodnikom, ga preplavljajo dvomi in strah mu šibi kolena. Zato se za nasvet obrne na svojega učitelja Krišno.

Odlomek v jeziku simbolov dejansko govori o boju, ki se odvija znotraj vsakega posameznika. Vsak človek ima svoje ”Pandujce” oz. vrline in ”Kurujce” oz. šibkosti, in vsak človek ima v svojem vsakdanjem življenju priložnosti, da se spopada s tistim, kar ga privezuje na staro in mu tako ne omogoča napredka. Bhagavadgita v sebi skriva dragocene nasvete za človekov vzpon, za zmago nad samim seboj, da bi s pomočjo spoznanja premagal dvome in strahove, ki vedno znova strižejo njegove peruti in mu ne pustijo poleteti.

Ne glede na kulturno in časovno oddaljenost, je vsebina Bhagavadgite aktualna tudi za nas.

Bhagavadgita je drugo predavanje Tečaja praktične filozofije. Vstop je prost. Po predavanju se lahko tudi odločite za udeležbo na celotnem tečaju.

###############################