Kaj se dogaja? (od 15. 1. do 21.1.)

Mestna knjižnica Ljubljana

Kaj je zavest? – mag. Marko Ogris

Kaj je zavest? – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 15. januar 2018 ob 17:30 

Čeprav bi ljudje različnih kulturnih in filozofskih tradicij na to vprašanje odgovorili zelo različno – bi se vendarle večinoma strinjali v tem, da človeške osebe brez zavesti praktično ne more biti, kajti to, kar razumemo pod izrazom zavest, je predpogoj vsega nadaljnjega občutenja, zaznavanja, spoznavanja in mišljenja slehernika med nami.
Zatakne pa se takoj, ko to ne-mišljeno prepričanje v obstoj zavesti in samozavedanja, poskušamo misliti in konsistentno ubesediti.

Vprašanje “Kaj je zavest?” še prav posebej izziva človekovo misel v obdobju, kot je vsakokratni prehod iz starega v novo leto – ko še bolj pogosto kot sicer, slišimo želje in pozive k temu, da bi tako na ravni posameznika kot na ravni celotne družbe v novem letu prestopili “na višjo raven zavesti”, kajti “višja kolektivna zavest” je prvi pogoj za to, da se stvari na svetu premaknejo na bolje.

******************************

Mladinska knjiga

Yanis Varoufakis: Ta svet je lahko boljši

15.01.18 ob 18:00 – 19:00 – Knjigarna in papirnica Konzorcij

Yanis Varoufakis: Ta svet je lahko boljši

YANIS VAROUFAKIS: TA SVET JE LAHKO BOLJŠI

Priznanje zlata hruška 2017 v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga

Pogovor ob nagrajeni knjigi z dr.  Francetom Arharjem in Marjo Milič.

Vabimo vas na predstavitev knjige nekdanjega grškega finančnega ministra Yanisa Varoufakisa Ta svet je lahko boljši, v kateri nam predstavlja zgodovinski razvoj gospodarstva in razjasni, zakaj nastanejo gospodarske krize. Knjigo namenja najstnikom in jim svetuje, kako bi lahko svet  spet obrnili na bolje.

Z nami bosta dva strokovnjaka s področja financ, in sicer nekdanji guverner Banke Slovenije, dr. France Arhar, in odgovorna urednica revije Moje finance, Marja Milič ki se zavzemata za finančno opismenjevanje mladih.

Dogodek namenjamo najstnikom  in njihovim staršem.

Dogodek je pripravljen v sodelovanju Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske, in Knjigarne Konzorcij

Lepo vabljeni!

 

***********************************

 

Slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA in Mestna knjižnica Ljubljana

Znanost znanosti

Znanost znanosti – Društvo Sinapsa

Prizorišče: Knjižnica Bežigrad

Datum dogodka: torek, 16. januar 2018 ob 17:00 

Pritisk k nenehnemu objavljanju znanstvenih člankov in težnja k statistično pomembnim rezultatom vodita k etično in metodološko spornim praksam. Kako to vpliva na verodostojnost objavljenih raziskav in veljavnost izsledkov, ki jih na različnih področjih prenašamo v prakso?

Predavanje, ki v ospredje postavlja težave v znanosti, pripravlja Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost.

Predavatelji:

Andraž Matkovič, magister psihologije in doktorski študent statistike. Raziskovalec na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani ter raziskovalec na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana

dr. Olga Markič, redna profesorica filozofije na Filozofski fakulteti Ljubljana. Ukvarja se s filozofijo kognitivnih znanosti, filozofijo duha, logiko in teorijo argumetacije.

**********************************

Oddelek za filozofijo FF UMB in Salon uporabnih umetnosti

Filozofski večer

Evtanazija in medicinska etika

V torek, 16. januarja 2018, ob 18.00, vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v Mariboru na filozofski večer z naslovom »Evtanazija in medicinska etika«.

Konec leta 2016 je zdravniški ceh pri nas po dvaindvajsetih letih dočakal nov, posodobljen etični kodeks. Čeravno ta evtanazijo po novem zgolj ‘odklanja’ in ne več ‘obsoja’ in je tudi dikcija v aktualni različici precej ublažena, tudi novi kodeks ohranja tradicionalno odklonilen odnos slovenskih zdravniških združenj do evtanazije. Kar je morda nekoliko presenetljivo, če upoštevamo, da se po nekajletnem zatišju, ki je sledilo prvemu valu uzakonitev evtanazije oz. zdravniške pomoči pri samomoru na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, ameriških zveznih državah Oregon in Washington, o tem vprašanju zdaj spet vneto razpravlja v celi vrsti držav, od Francije in Kanade do Avstralije. So se slovenski zdravniki z zagovorom statusa quo postavili v bran ranljivi manjšini in javnemu dobru ali nefleksilnim dogmam, ki bi jih veljalo spremeniti, ter celo partikularnim stanovskim interesom?

V našem prvem Filozofskem večeru bosta argumente za in proti uzakonitvi evtanazije predstavila zdravnik, prof. dr. Matjaž Zwitter, vodja delovne skupine za pripravo novega kodeksa in predavatelj medicinske etike na mariborski Medicinski fakulteti, in filozof dr. Friderik Klampfer, predavatelj etike in socialne in politične filozofije na mariborski Filozofski fakulteti.

Organizacija: Salon uporabnih umetnosti in Oddelek za filozofijo mariborske Filozofske fakultete

 

****************************************

 

Cankarjev dom

MARCEL Z GOSTI

Sreda, 17. januarja, ob 19. uri, Literarni klub Lili Novy, CD

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je v slovenskih gledališčih doživelo več uspešnih uprizoritev, umetnik, ki s svojim prihodom razburi čednostne Šentflorjance, pa je vznemirjal tako ustvarjalce kot razlagalce. O interpretacijah tega najmodernejšega Cankarjevega besedila, o tem, kaj je bilo v Sloveniji pohujšljivo, kako jo je to spreminjalo, o smislu Pohujšanja v nepohujšljivih časih ter o odnosu, ki ga ima današnja družba do umetnosti in svobodnega izražanja, bo tekla beseda na večerih, na katere smo kot goste povabili režiserja Dušana Jovanovića, igralko Mileno Zupančič, kulturno sociologinjo dr. Nedo Pagon ter slovenskega književnega teoretika in literarnega zgodovinarja dr. Janka Kosa.

Povezuje: Marcel Štefančič, jr., filmski kritik, televizijski voditelj in publicist

 

****************************************

 

Nova akropola in Mestna knjižnica Ljubljana

predavanje

Konfucij, idealni državnik

18. januar ob 18:00, Trubarjeva hiša literature

Konfucij,  filozof in državnik, ki  je zakone Neba pripeljal v kitajsko družbo. V obdobju, ko so njegova načela jemali resno, je Kitajska  cvetela. Bil je državnik, ki ni delal razlik med ljudmi. Ljubil jih je kot lastne otroke, ljudje pa so mu to vrnili s spoštovanjem. Morala in blagor ljudi sta mu bili na prvem mestu.  Tako v vlado, kot v družbo nasploh, je poskušal vpeljati zakone glasbe, kjer mora vsak ton imeti svoje mesto in ustrezno jakost. V njegovi državi so  ljudje živeli varno, dobro  in bili srečni.

Predava Stjepan Palajsa, vstop prost

 

****************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: solisti na godalih – dr. Mitja Reichenberg

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: solisti na godalih – dr. Mitja Reichenberg

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 18. januar 2018 ob 18:00

Kot prvim na področju inštrumentalne glasbe bomo prisluhnili godalom. Ker gre dejansko za veliko družino, od violin in viol do violončelov in kontrabasov, bomo izluščili le tiste najboljše in najbolj znane.
Pri violini ne bomo prezrli imen, kot so Isaac Stern, Itzhak Perlman, David Oistrakh, Anne-Sophie Mutter, Viktoria Mullova, Yehudi Menuhin, … Med violisti pa: Lionel Tertis, William Primrose, Nobuko Imai, … Za violončelo bomo omenili imena Yo-Yo Ma, Mstislav Rostropovič, Pablo Casals, …, pri kontrabasih pa Joëlle Léandre, Orin O’Brien, Gary Karr, …
************************************

Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
Otvoritev: petek, 19. januar 2018, ob 19.00

Sodelujoče fotografinje: Ahlam Shibli, Amak Mahmoodian, April Gertler, Hannah Starkey, Laia Abril, Lua Ribeira, Nina Berman, Nina Mangalanayagam, Nydia Blas, Sandra Vitaljić, Tasneem Alsultan, Tomoko Sawada, Zanele Muholi
Kuratorka: Marina Paulenka
Oblikovanje: Nina Bačun & Roberta Bratović, OAZA

Razstava Budnost, boj, ponos: skozi njene oči združuje trinajst umetnic, ki prinašajo zgodbe iz svojega okolja z željo, da odprejo nove možnosti za razumevanje in spoznavanje ter zastavljajo vprašanja, ki omogočajo različne načine razmišljanja in čutenja o trenutnih izzivih in težavah današnje sodobne družbe, v kateri smo priča turbulentni socialno-politični situaciji, kjer se morajo že zdavnaj priborjene pravice žensk ponovno zagovarjati, vprašanje žensk pa je aktualno kot še nikoli.

Raznoliki pristopi teh del odražajo zastopanost različnih kulturnih izražanj in problematizirajo vprašanja, kot so izgradnja identitete, družina in dom, spolnost in vloge spolov, zastopanost žensk, politika žensk, delavske in socialne pravice žensk kot tudi viktimizacija žensk in otrok, sprejemajoč nezmožnost popolnega razumevanja in spopadanja z dano situacijo, ampak istočasno spodbujajoč spremembe in ustvarjanje alternativnih prostorov za doseganje enakopravnih možnosti, zgodb in dosežkov.

Razstava bo premierno predstavljena v Mariboru, nato pa bo potovala v Berlin, Gradec, Zagreb in Bratislavo v letu 2018.

Razstava je del večjega projekta Društva za evropsko zavest (SI), katere partnerji so ORGAN VIDA – mednarodna fotografska organizacija (HR), Fotoklub Maribor (SI), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (AT), KuBiPro – Kultur – und Bildungsprojekte (DE) in E@I (SK). Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane.

VLJUDNO VABLJENI!

################################