Kaj se dogaja? (od 12.2. do 18.2.)

Mestna knjižnica Ljubljana

Človekova svobodna volja v dobi umetne inteligence – mag. Marko Ogris

Človekova svobodna volja v dobi umetne inteligence – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 12. februar 2018 ob 17:30 

Zakaj je človek edino bitje, ki mu pripisujemo sposobnost svobodnega odločanja? Ali s stališča sodobne znanosti o možganih sploh lahko govorimo o svobodni volji, zavestni presoji in avtonomnem odločanju posameznega človeka?

In navsezadnje, katera področja človeškega delovanja bodo še dolgo ostala zunaj dometa umetne pameti strojev in algoritmov?

Kako so svobodno voljo opredelili predstavniki različnih miselnih tradicij v zgodovini filozofije – od Sokrata do Freuda?

 

********************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Simbolika presežnega v judovski umetnosti – Jošt Snoj

Simbolika presežnega v judovski umetnosti – Jošt Snoj

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: torek, 13. februar 2018 ob 18:00 

Od religije in umetnosti staroselcev prehajamo k judovski umetnosti. Pogledali si bomo, kaj pomeni prepoved: »Ne delaj si rezane podobe« (2 Mz 20,4), ki je druga zapoved dekaloga, danega Judom po Mojzesu. Kaj želijo povedati goreče table Postave in kakšen vpliv imajo na umetnost?

 

*********************************

 

Mladinsko informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

K18: Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine

V galeriji K 18 pripravljamo cikel predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se bodo odvijala vsak torek od februarja do junija. Drugo srečanje bo v torek, 13. 2. 2018, ob 18:00. Predavanja bodo trajala dve šolski uri, izvajal pa jih bo uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

 

*******************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Naše mesto v vesolju – Ludvik Jevšenak

Naše mesto v vesolju – Ludvik Jevšenak

Prizorišče: Knjižnica Bežigrad

Datum dogodka: torek, 13. februar 2018 ob 18:30

Ali obstaja karta vesolja, po kateri bi lahko ugotovili, kje je naše mesto v njem? Ogledali si bomo nekaj astronomskih dimenzij – razsežnosti, razdalj in velikosti nebesnih teles. Ljudje smo po telesni velikosti zanemarljivo majhni na Zemlji in tudi Zemlja sama je med manjšimi planeti v Osončju, Sonce pa enako majhno v Rimski cesti. Tako bi lahko nadaljevali in si postavljali vedno nova razmerja do globin vesolja.

 

********************************

 

Fotografija osebe Levica Ljubljana.

 

********************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Retorika: kako naj povem, da me bodo drugi z veseljem in radi poslušali? – Tanja Bratkovič Pirc

vir: en.wikipedia.org

Prizorišče: Knjižnica Rudnik

Datum dogodka: četrtek, 15. februar 2018 ob 17:00

Pesnik se rodi, govornik se izoblikuje. Nekateri ljudje imajo naravni dar lepega govorjenja in jih drugi radi poslušajo in se zbirajo okrog njih. Kako jim to uspe?
Na delavnici bomo spoznali in uprizorili govorniške vaje, kot so jih izvajali v antični Grčiji in jih primerjali z današnjim poukom retorike. Na zabaven način se bomo učili, kako biti všeč in prepričati drug drugega.

 

********************************

 

Mariborska knjižnica

Arthur Schopenhauer – Trdovratni človek morale

ZARADI BOLEZNI ODPADE, v Salon uporabnih umetnosti v Mariboru, na dogodek v sklopu filozofskega februarja, ki ga organizira Mariborska knjižnica.

Če je misel Arthurja Schopenhauerja pri nas manj prisotna, tega zagotovo ne moremo trditi za filozofsko in kulturno tradicijo onkraj naših meja. Nanj so se sklicevali takšni velikani kot npr. Lev Tolstoj, Thomas Mann, Heinrich Hesse, Carl Jung, Friedrich Nietzsche in Ludwig Wittgenstein. Filozofa, ki ga kot osrednje miselno izhodišče zaznamuje etično in moralno delovanje, bosta ob 200-letnici izida njegovega ključnega dela Svet kot volja in predstava predstavila dr. Cvetka Tóth, redna profesorica na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, in filozof mag. Igor Černe.

 

 

###########################