Kaj se dogaja? (49. teden)

11. december 2017 ob 11:00, Inštitut za kulturne in spominske študije, Študentska soba, ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana

V letu 2014 je na oblast v Indiji prišla desničarska fundamentalistična politična stranka BJP (Bharatiya Janata Party), sledila je vrsta sistemskih pritiskov in linčanja Dalitov (kot zatirane kaste), muslimanov, levičarskih aktivistov, študentskih vodij in intelektualcev. BJP, veja nacionalistične hindujske organizacije, utemeljene v 1925, je aktivno propagirala teorije rasne purifikacije, zagovarjala krepitev kastnega sistema in ustvarjanje homogene »Hindu« države. Zmaga stranke BJP na volitvah 2014 je okrepila utopijo o »Hindu« naciji prav ob stoletnici ustanovitve njihove matične organizacije RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh). V zadnjih treh letih je BJP izvrševala regresivno politiko, vpeljala drakonske zakone, ob tem pa vršila posebej močno nasilje nad manjšinami. Dalitske skupnosti so pomembna tarča nasilnih prijemov zaradi svoje izredne mobilnosti in odpora desničarskim hindujskim fundamentalistom vse od poznega 19. stoletja. Živahno anti-kastno kulturno gibanje pod vodstvom dalitske skupnosti v zahodni državi Maharashtra v Indiji je pomembno področje opozicijske politike, ki ima tudi dolgo in bogato glasbeno tradicijo. Toda prav to glasbeno tradicijo zdaj prevzema BJP in jo prilaga svojim volilnim politikam (»vote-bank politics«), medtem, ko so številni anti-kastni kulturni aktivisti in glasbeniki končali v zaporih. V tej prezentaciji bo predavateljica izhajala iz svoje etnografske raziskave z anti-kastnimi kulturnimi aktivisti in glasbeniki, v kateri je skušala ugotoviti, kako je protestna glasbena tradicija prevzeta in umeščena v neoliberalno ekonomski okvir »BJP-jevske Indije«. Posebej pozorno preučuje sožitje dalitskih glasbenih subkultur znotraj ekonomij protesta ter vprašanja pripadanja in državljanstva.

Rasika Ajotikar je doktorska študentka in Felix raziskovalka na oddelku za glasbo na Šoli za orientalne in afriške študije, Univerze v Londonu. Trenutno je zaposlena kot asistentka na Oddelku za muzikologijo Univerze v Göttingenu v Nemčiji. V svoji raziskavi se osredotoča na glasbene dejavnosti žensk in anti-kastno politiko v državi Maharashtra, Indija. Leta 2010 je diplomirala iz filozofije na Univerzi v Pune, Indija, leta 2013 je magistrirala na isti univerzi. Študirala je Severno indijsko klasično vokalno glasbo več let in ima diplomo (Sangeet Visharad, 2010). Kot kantavtorica, Rasika aktivno sodeluje z anti-kastnim kulturnim gibanjem v državi Maharashtra.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

 

*****************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Duhovni portret življenja na Zemlji – mag. Marko Ogris

Duhovni portret življenja na Zemlji – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 11. december 2017 ob 17:30

December kot mesec z najdaljšimi nočmi v letu, ko so bili naši predniki bolj dojemljivi za vprašanja duha, je morda posebej primeren za dvig mišljenja v kozmično perspektivo in pogled na Zemljo kot celoto. Za lažji odmik mišljenja v kozmično perspektivo bomo kot iztočnico uporabili 40–letno potovanje vesoljskih sond Voyager 1. in 2., ki onstran meja našega osončja v med zvezdnem prostoru še vedno iščeta morebitne znake neznanega življenja.

Na krovu Voyagerjev od izstrelitve v letu 1977 po vesolju potuje osebna izkaznica planeta Zemlje in njenih prebivalcev – v formatu zlate gramofonske plošče, kjer so posneti in predstavljeni ključni glasovi, jeziki, glasba, podobe, dosežki in posebnosti ljudi, živali, rastlin itd. V tem smislu je Voyager pogosto poimenovan kot ambasador človeštva, ki po neizmernih širjavah vesolja išče morebitno zunaj zemeljsko civilizacijo.

Vprašali se bom, kako bi danes, ko imamo Zemljani na spletu dostopno malone celotno digitalizirano duhovno podobo vseh človeških kultur na Zemlji, morebitni zunaj zemeljski civilizaciji na kratko skicirali duhovni portret vseh živih bitij na Zemlji (svetovni etos) in temeljnih principov so-bivanja, z rdečo nitjo tistih progresivnih idej, za katere lahko pod kriterijem Kantovega Kategoričnega imperativa trdimo, da so v trajnostnem interesu tako ljudi kot vseh živih bitij na Zemlji?

*******************************

 

Fotografija osebe Društvo Mlada akademija.

Znanost v filmu: Prihod (Arrival)

Torek 12.12. ob 16:30, Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, LJ
ZNANOST V FILMU ‘ARRIVAL’

S tremi odličnimi znanstveniki bomo ob odlomkih iz filma ‘Arrival’ (2016) naslovili zanimiva vprašanja o možnostih komunikacije z nezemljani, medzvezdnem potovanju in bioloških značilnostih bitij, ki bi takšno potovanje lahko preživela.

Ne zamudite in povabite še prijatelje na dogodek za ‘znanosnede’ 🙂

Dogodek poteka v v okviru Meseca znanosti 2017 v soorganizaciji Mlade akademije, MIZŠ in Kinoteke.

Film: Prihod (Arrival), ZDA 2016.
Ogledali si bomo več odlomkov iz znanstveno-fantastičnega filma Prihod in ogled pospremili s predavanji in diskusijo z gosti. Pridružilo se nam bodo trije slovenski znanstveniki/znanstvenice s področij fizike, jezikoslovja in biologije, ki bodo osvetlili znanstveno podlago za dogajanje v filmu in podali tudi svoja mnenja o tem, ali bi lahko do česa podobnega prišlo tudi v bližnji prihodnosti.

V filmu Prihod na svetu pristane dvanajst vesoljskih ladij jajčaste oblike. Da bi ugotovili namen prihoda nezemljanov, mora posebna skupina strokovnjakov najti način, kako vzpostaviti kontakt s povsem neznanim sogovornikom. Pod vodstvom ameriške vojske se znajdeta tudi matematik Ian in jezikoslovka Louise, ki je ena najboljših prevajalk na svetu. Toda prišleki so tako zelo drugačni od nas, da se zdi vsaka komunikacija praktično nemogoča. Louise je kljub temu odločena, da najde skupen jezik in razkrije njihov pravi namen prihoda, preden se zaradi nepremišljenih potez politikov lahko zgodi najhujše.

 

******************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Henrik Bullinger: spravni učitelj in pastir – Peter Novak

Henrik Bullinger: spravni učitelj in pastir – Peter Novak

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: sreda, 13. december 2017 ob 19:30

Napete politične in verske razmere 16. stoletja so nujno potrebovale umirjene verske voditelje, ki so potrpežljivo in spravno širili svoja na novo odkrita verska prepričanja iz Svetega pisma. Eden takšnih je bil švicarski reformator Henrik Bullinger, sodobnik in tudi učitelj Primoža Trubarja.

Njegova izjemna vloga spravnega učitelja in pastirja se vidi v obsežni korespondenci z mnogimi političnimi in verskimi voditelji po tedanji Evropi, tudi z našim reformatorjem Primožem Trubarjem. Bullingerjevo delovanje je tako pridodalo spravno naravo protestantski reformaciji na Slovenskem preko Trubarja. Pri Bulligerju tako spoznavamo spravne načine komunikacije verskih prepričanj, kot jih potrebujemo v vsaki generaciji.

Dogodek spada v sklop štirih predavanj ob 500 letnici reformacije. V sklopu se med drugim tudi sprašujemo, kako nas reformatorji s svojo ustvarjalnostnjo, odločnostjo in vizionarskim delovanjem nagovarjajo še danes, po petih stoletjih. Pobližje bomo spregovorili o nekaterih pomembnejših reformatorjih, ki so s svojo vztrajnostjo, sposobnostjo predvsem pa srčnostjo bogato prispevali k duhovni dediščini nas Slovencev.

V sodelovanju Reformirano evangelijsko cerkvijo.

 

#############################