Kaj se dogaja? (48. teden)

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

Mise Éire

Mise Éire

Prizorišče: Knjižnica Jožeta Mazovca

Datum dogodka: ponedeljek, 4. december 2017 ob 10:00 

*******************************

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

James Joyce’s Ulysses

James Joyce’s Ulysses

Prizorišče: Knjižnica Jožeta Mazovca

Datum dogodka: ponedeljek, 4. december 2017 ob 17:00

James Joyce’s Ulysses je britansko-ameriška drama iz leta 1967, ki temelji na literarni klasiki Jamesa Joyca in govori o srečanju dveh Ircev, Leopolda Blooma in Stephena Dedalusa v Dublinu leta 1904.
To je bila prva filmska priredba te literarne klasike po 45 letih od njene prve izdaje. Joseph Strick, 1967, 120min.

 

*****************************

 

Fotografija osebe Založba Cf.

 

*****************************

 

Cankarjev dom

ETIKA IN NOVINARSKE TEHNIKE V DIGITALNI DOBI

Piero Badaloni (Italija) In Mojca Širok (Slovenija)

Delo poročevalca iz tujine – med Italijo, Francijo, Nemčijo in Španijo

 

4. december, 19:00 , Kosovelova dvorana CD, brezplačne vstopnice

 

Dogodek bo simultano prevajan.

V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani.

V sklopu sodobnega družbenega in kulturnega konteksta, zaznamovanega s kapilarnim širjenjem informacijskih mrež, digitalnih socialnih omrežij in možnosti dostopa do informacij v kateremkoli delu dneva za vse večje število ljudi si postavljamo vprašanje, kako se je spremenila vloga profesionalnega novinarja. Kakšen tip dodane vrednosti lahko še vedno ponudijo časopisi v tiskani obliki ter kakšen je njihov odnos do spleta in televizije?

Specifične novinarske tehnike, etični izzivi, ki jih dandanes predstavlja poklic, in problem zanesljivosti virov so tematike, obravnavane v ciklu srečanj, ki jih v sodelovanju pripravljata Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji in Cankarjev dom. Urednika cikla sta Stefano Cerrato (vodja Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji) in Valerio Fabbri (dopisnik italijanske tiskovne agencije ANSA iz Ljubljane).

V sklopu niza srečanj, ki so se začela oktobra in se bodo nadaljevala decembra 2017, se bodo priznani italijanski novinarji v pogovoru soočili s slovenskimi kolegi in si izmenjali izkušnje, pridobljene »na terenu«.

 

Drugo srečanje iz cikla Etika in novinarske tehnike v digitalni doba, na katerem se bo Mojca Širokpogovarjala s Pierom Badalonijem, se osredotoča na delo televizijskega poročevalca iz tujine.

Leta 1946 v Rimu rojeni Piero Badaloni je med bolj znanimi novinarji v zgodovini italijanske javne televizije. Svojo poklicno pot je začel na nacionalni televiziji RAI leta 1971, kjer je v osemdesetih vodil osrednjo dnevnoinformativno oddajo na programu RAI UNO. Nato se je dejavno posvetil politiki in bil leta 1995 izvoljen za predsednika dežele Lazio. Po koncu mandata je kot poročevalec iz Pariza, Bruslja, Berlina in Madrida nadaljeval delo za RAI. Od leta 2006 do 2009 je bil direktor italijanskega javnega televizijskega kanala za tujino Rai Italia. Je avtor številnih zbornikov reportaž in televizijskih dokumentarcev, med katerimi so zadnji posvečeni Sikstinski kapeli v Rimu ter krajini in kulturi Dolomitov.

Mojca Širok je novinarka RTV Slovenija, ki je bila dolga leta dopisnica iz Italije in Vatikana. Iz slovenskega in italijanskega jezika je diplomirala na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je tudi magistrirala iz sociologije kulture. O italijanskem kulturnem in političnem življenju je doslej izdala že več knjig: Zadnji rimski cesar, Oblast brez obraza in Od Benedikta do Frančiška – Revolucija v Rimskokatoliški cerkvi.

**************************

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

Prevajalski dvojec na Irskem morju – Tina Mahkota in Andrej E. Skubic

Prevajalski dvojec na Irskem morju – Tina Mahkota in Andrej E. Skubic

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: ponedeljek, 4. december 2017 ob 20:00

Dolgoletna kolega in občasno tudi sodelavca (Kri in voda, antologija sodobne irske kratke proze, 1998, in Glas, antologija sodobne škotske kratke proze, 2002), oba Sovretova nagrajenca  ̶  Skubic leta 2007, Mahkota leta 2013  ̶  bosta v živahnem dialogu predstavila irske avtorje, ki sta ju sprva spoznavala in vzljubila kot strastna bralca, nato kot (ne)zvesta prevajalca. Sogovornika družita predvsem James Joyce in Samuel Beckett, ki sta ju prevajala tako za knjižne objave kot za gledališče. Razgrnila bosta svoje poglede in izkušnje, spregovorila o izboru avtorjev, ki jih rada prevajata, o prevajalskih in poklicnih odločitvah, o prebijanju jezikovnih in kulturnih meja, o prevajanju za gledališče in mlade bralce ter odgovarjala na vprašanja poslušalcev.

 

**************************

Fotografija osebe Focus društvo za sonaraven razvoj.

 

*************************

 

Teološka fakulteta

Izbor predavanj o J. E. Kreku

V torek, 5. 12. 2017 od 10:00 do 12:30 v predavalnici 1 Teološka fakulteta organizira predavanja o Janezu Evangelistu Kreku ob 100-letnici smrti.

Program dogodka:

Franc Pfajfar – Dr. Janez Ev. Krek – “Štokarjev gospod”

Dr. Bogdan Kolar – Janez Ev. Krek in vodstvo Cerkve

Dr. Branko Šuštar – Mladina čaka. Krekova prizadevanja na področju izobraževanja

Dr. Stane Granda – Krek in reševanje slovenskega kmeta

Vljudno vabljeni!

Študentsko filozofsko društvo

Filozofska čajanka in filmski večer

Drage filozofinje, dragi filozofi in še vsi tisti vmes,
zelo lepo vabljeni na tradicionalno tutorsko čajanko!

V sredo, 6.12.2017, od 10.00-19.00, bo na oddelku za Filozofijo, v 4. nadstropju, tradicionalna tutorska čajanka.

Skupaj se bomo malce posladkali, pili okusne čaje, igrali družabne igre, kartali, malo debatirali, poslušali glasbo, skratka – vse, kot se šika.
Letos bo v sklopu filozofske čajanke poleg te organiziran prav tako filmski večer, kjer si bomo skupaj si ogledali film Woody Allena, Love and Death (1975). Ogled bo v predavalnici R1B ob 19.50.

Na čajanki bomo prodajali tudi karte za famozno Filozofsko brucovanje, ki bo v torek, 12.12.2016, v KUD France Prešeren.

B: Nothingness… non-existence… black emptiness…
S: What did you say?
B: Oh, I was just planning my future.

Lepo vabljeni vsi na oba dogodka! Kmalu bo objavljen tudi samostojen dogodek za brucovanje. Na čajanko pa le povabite še svoje kolegice in kolege! 🙂

Se vidimo!
Vaše tutorke in tutorji, v sodelovanju s Študentskim filozofskim društvom.

 

***************************

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

James Joyce

James Joyce

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: četrtek, 7. december 2017 ob 14:30

Dokumentarec govori o življenje enega izmed najpomembnejši irskih oziroma evropskih književnikov. Književnika lahko spremljamo od njegovega otroštva in nesrečne usode finančno propadlih staršev preko njegove želje po izobrazbi ter njegovega literarnega vzpona ter svetovljanskega življenja, ki ga je živel v različnih evropskih državah.

 

***************************

 

Novi trg 2, Ljubljana (ZRC SAZU, Knjigarna Azil, LP kavarna in Atrij ZRC)
Opis
Knjigarna Azil in ZRC SAZU vas 7. decembra 2017 prijazno vabita na tradicionalno prireditev Znanost ne grize, ki se tokrat posveča knjigam, glasbi in predvsem pravljicam. Ljudske pripovedke so za letošnji dogodek iz svojih bogatih arhivov izbrskali sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Pravljice pa bodo interpretirali izkušeni pripovedovalci in glasbeniki. Pred pravljičnim popoldnevom pa vabimo še na knjižno-glasbeni sejem, ki se začne ob 16.uri. Prijazno vabljeni na Novi trg 2! 
KNJIGE V GIBANJU
Knjižno-glasbeni sejem
Od 16. do 20.00, ZRC SAZU, Knjigarna Azil in LP kavarna (Novi trg 2)

Zimski dnevi in noči so kot naročeni, da se potopimo v dobro čtivo. Poiščite si novo navdihujočo knjižno prijateljico in hkrati preživite prijetno zimsko popoldne. V toplem predverju na Novem trgu boste lahko brskali po knjižni ponudbi, se gibali ob glasbi izpod prstov DJ-ja in popili kavo v LP kavarni. Z vami bodo knjigarne Azil, Beletrina, Konzorcij, Sanje in Stripburger. Ponudba bo pestra: leposlovje, stripi, filozofija, umetnost, poezija, antropologija, zgodovina, film, pravljice… V glasbeni družbi Selektorja Dinarida pa izbira ne bo težka. Vstop je seveda prost.

ČAS ZA PRAVLJICO!
Pravljično popoldne z ekipo Za dva groša fantazije
Ob 18.00, Atrij ZRC(Novi trg 2)

Mrzli čas kliče po toploti druženja, mar ne? In ena izmed prijetnejših zimskih oblik druženja, je sedeti skupaj na toplem in poslušati zanimivo pripovedko, katere pomen ti odzvanja še dolgo potem, ko besede izzvenijo. Ljudske pripovedi so polne modrosti, ki nam lahko olajšajo naša osebna preizpraševanja. Nagovorijo nas mehko, nevsiljivo, brezčasno in skozi metafore.

Ljudske pripovedke so za tokratni dogodek iz svojih bogatih arhivov izbrskali sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Številne odštekane zgodbe, ki bi bile sicer za vedno izgubljene, so se ohranile prav zaradi njih in njihovega neutrudnega terenskega dela. Čeprav so mnoge pripovedke prastare, so aktualne tudi danes. Kajti govorijo o človeškem karakterju, ki se ni kaj prida spremenil.

Tokratni čas za pravljico bo prav poseben. Zato, ker ga bodo ušpičili vešči pripovedovalci in glasbeniki, ki so se kalili na Radiu Študent ter jih gotovo poznate z zgoščenk Za dva groša fantazije. Prepustite se njihovim avtorskim interpretacijam ljudskih pripovedk iz različnih koncev Slovenije. Pridite s prijatelji in pripeljite svoje otroke. Pravljica je zdrava dušna hrana za katerokoli generacijo. Obljubljamo vam, da bo nadvse zabavno!

Pripovedovalci:
Katja Preša: pripovedovalka in špikerka
Boštjan Napotnik – Napo: pripovedovalec, špiker in kulinarični pisun
Ciril Horjak – dr. Horowitz: pripovedovalec in risar stripov
Ana Ličina: pripovedovalka, špikerka in aromaterapevtka

Glasbeniki:
Samo Kutin: glasbenik in avtor nekonvencionalnih zvočil
Ana Kravanja: glasbenica

Znanost ne grize v organizaciji Knjigarne Azil sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Fotografija osebe Azil Knjigarna.

 

********************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

Ego Patricius: sv. Patrik in njegova Izpoved – mag. Gašper Kvartič

Ego Patricius: sv. Patrik in njegova Izpoved – mag. Gašper Kvartič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 7. december 2017 ob 17:00

Sv. Patrik je eden izmed bolj znanih katoliških svetnikov in zavetnik republike Irske. O njem krožijo mnoge legende, ikonografski elementi, ki ga spremljajo – zelena barva, triperesna deteljica – pa sta znani širom sveta.
Če si življenje sv. Patrika želimo spoznati podrobneje, imamo na voljo neprecenljiv vir – njegovo latinsko avtobiografijo z naslovom Confessio, ki je leta 2014 izšla v slovenskem prevodu pri založbi Družina. Preko izvirnih odlomkov si bomo ogledali življenje in delo svetega Patrika, ga postavili v zgodovinski kontekst in skušali razbiti kakšen mit – pa tudi kakšnega spoznati. Delo nam bo predstavil prevajalec Patrikove Izpovedi, Gašper Kvartič, mag. latinskega jezika in primerjalnega jezikoslovja.

******************************

Mestna knjižnica Ljubljana

(teden irske kulture)

Iluminirani srednji vek: po sledeh zgodnje irske umetnosti – Patrik Benedičič

Iluminirani srednji vek: po sledeh zgodnje irske umetnosti – Patrik Benedičič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 7. december 2017 ob 18:00

V nemirnem času zgodnjega srednjega veka, ko so Evropo pretresala preseljevanja in kulturne spremembe, so na Irskem, na robu takrat civiliziranega sveta, menihi in rokodelci v samostanskih delavnicah vneto pisali, risali, rezbarili in kovali.
Danes, več kot tisoč let kasneje, obiskovalci Trinity Collega v Dublinu občudujejo bogato okrašeno Knjigo iz Kellsa, eno od ikon irske umetnosti ali filigransko, z dragulji okrašene kelihe, relikviarije in broške, ki jih čuva irski narodni muzej. Po dolgih stoletjih ti predmeti še vedno zbujajo občudovanje ter nas nagovarjajo s svojo dovršenostjo, pozornostjo na detajl ter simbolizmom. O fenomenu otoške umetnosti, o njenem izvoru, posebnostih ter njenem vplivu na irsko kulturno identiteto bo spregovoril Patrik Benedičič, absolvent arhitekture, lončar ter ilustrator/iluminator slovenskega prevoda Confessia: Izpovedi svetega Patrika.