Kaj se dogaja? (41. teden)

Mestna knjižnica Ljubljana

Čemu danes brati filozofe – mag. Marko Ogris

Čemu danes brati filozofe – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 9. oktober 2017 ob 17:30

Čemu danes, v dobi, ki od slehernika zahteva predvsem poznavanje tehnologije, še lahko služi branje nekaterih temeljnih del iz zgodovine filozofije? V čem je posebnost razmišljanja in potrebnost miselne drže, ki si jo sčasoma izoblikujemo prav skozi branje filozofskih besedil?
Koga od številnih avtorjev najprej izbrati in kako sploh kaj prebrati, ko pa nam že za bolj nujna vsakdanja opravila vedno zmanjka časa?

************************************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – dr. Tomaž Zwitter

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – dr. Tomaž Zwitter

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 10. oktober 2017 ob 18:00

 

Kaj pomeni vesolje za človeka in kaj človek za vesolje? »Zemljani nismo nič posebnega v vesolju«, pravi prof. dr. Tomaž Zwitter, ugledni profesor astronomije, astrofizike in kozmologije na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF UL) in velika znanstvena avtoriteta na področju astronomije.

Z gostom bo kramljala Carmen L. Oven.

************************************************************

Cankarjev dom

ETIKA IN NOVINARSKE TEHNIKE V DIGITALNI ERI

Domenico Quirico (Italija) in Ervin Hladnik Milharčič (Slovenija)

11. oktober ob 19:00, Kosovelova dvorana CD.

Srečanje bo v italijanskem jeziku s simultanim prevodom v slovenščino.

Poročevalec s kriznih območij: pogled v prvi osebi. Od sirije do severne afrike, od vojn našega časa do migrantske krize

V sklopu sodobnega družbenega in kulturnega konteksta, zaznamovanega s kapilarnim širjenjem informacijskih mrež, digitalnih socialnih omrežij in možnosti dostopa do informacij v kateremkoli delu dneva za vse večje število ljudi si postavljamo vprašanje, kako se je spremenila vloga profesionalnega novinarja. Kakšen tip dodane vrednosti lahko še vedno ponudijo časopisi v tiskani obliki ter kakšen je njihov odnos do spleta in televizije?

Specifične novinarske tehnike, etični izzivi, ki jih dandanes predstavlja poklic, in problem zanesljivosti virov so tematike, obravnavane v ciklu srečanj, ki jih v sodelovanju pripravljata Cankarjev dom in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji. Urednika cikla sta Stefano Cerrato (vodja Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji) in Valerio Fabbri (dopisnik italijanske tiskovne agencije ANSA iz Ljubljane).

V sklopu niza srečanj, ki se bodo začela oktobra in nadaljevala decembra 2017, se bodo priznani italijanski novinarji v pogovoru soočili s slovenskimi kolegi in izmenjali izkušnje, pridobljene »na terenu«.

 ETIKA IN NOVINARSKE TEHNIKE V DIGITALNI ERI

Prvo srečanje iz cikla Etika in novinarske tehnike v digitalni dobi, na katerem bo Ervin Hladnik Milharčič intervjuval Domenica Quirica, bo posvečeno delu poročevalca s kriznih območij.

Domenico Quirico je eden najpomembnejših mednarodnih vojnih poročevalcev. Pri časopisu La Stampa iz Turina piše in vodi zunanje uredništvo. Novinarske izkušnje je nabiral v Afriki in arabskih deželah, za katere je postal poznavalec. Pogosto je poročal tudi o migrantskih tokovih iz Severne Afrike. Aprila 2013 je novinar odpotoval v Sirijo, kjer je bil v predmestju Damaska ugrabljen in v ujetništvu preživel 152 dni. Na podlagi te izkušnje je napisal knjigo Il Paese del male (2013). K isti tematiki se je vrnil v knjigi spominov Ombre dal fondo (2017). Ervina Hladnika Milharčiča slovenski javnosti ni treba posebej predstavljati. Od leta 1991 je bil vojni dopisnik s Hrvaškega in Bosne. Zatem je delal na Bližnjem vzhodu, najprej kot poročevalec iz Kaira in nato iz Jeruzalema. Leta 2000 je postal Delov dopisnik iz ZDA. Od 2004 do 2006 je vodil časopisno hišo Delo, trenutno pa piše za ljubljanski Dnevnik.

 

****************************************************

 

Fakulteta za humanistične študije Koper UPr

 

****************************************

Mestna knjižnica Ljubljana

Iz študentstva v prekarnost?

Iz študentstva v prekarnost?

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: četrtek, 12. oktober 2017 ob 16:00

Kaj je skupnega študentu oziroma študentki primerjalne književnosti, slavistike, anglistike, francistike, igralstva, režije, sociologije, antropologije, čedalje pogosteje pa tudi organizacije in socialnega dela? Suficitarnost, kot temu pravijo na Zavodu za zaposlovanje. Prekarnost, oziroma dninarstvo, če uporabimo prevod profesorja Jožeta Mencingerja, je posledica upogibanja sistema izobraževanja oziroma suficitarnosti, kot temu pravijo učeno. Skoraj 70 odstotkov študentov se po diplomi v danih okoliščinah zaposli prekarno. V to oceno so vključeni tudi študentje prava, farmacije, strojništva, informatike in elektrotehnike. Sogovorniki okrogle mize bodo Goran Vojnović, Vid Sagadin in Aleksandar Spremo, moderator pa Črt Poglajen.

Razmislek bo odprt in dinamičen. Ob izkušnjah našega najbolj uspešnega režiserja in scenarista ter zelo pronicljivega pesnika – bodo v diskurzu pomembne predvsem vaše izkušnje. Prijavite se lahko z dvoklikom na obrazec.

Okrogla miza bo potekala v organizaciji Društva sloovenskih pisateljev in Inštituta za študije prekariata.

 

#################################################