Kaj se dogaja? (23. teden)

Mestna knjižnica Ljubljana

Zakaj bi bil Aleksander Puškin pomemben za rusko kulturo? – dr. Miha Javornik

Zakaj bi bil Aleksander Puškin pomemben za rusko kulturo? – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 06. junij 2017 ob 18:00

Nobenega dvoma ni, da je ruska kultura osnovana na veri v besedo, ki ji je poseben pečat pustil tudi Aleksander Puškin. Poraja se samo po sebi vprašanje, kaj je v njegovi besedi takega, da so ga prepoznali za nevarnega ruski monarhiji, desetletja po njegovi smrti, še posebej v Sovjetski zvezi, pa naredili za največjega ruskega pesnika?

Razmišljanje o Puškinovi ustvarjalnosti bo odgovorilo, na kakšen način je zgrajena njegova beseda, da je sprva zbudila tako krčevit odpor oblasti, kasneje pa je bila spoznana ne samo za izraz prevratniške misli, temveč je časovna distanca prinesla spoznanje, da dejansko govori o kompleksnem uvidu v razumevanje razvoja ruskega duha časa. Puškin je v osemintridesetih letih življenja kot izjemno občutljiv pričevalec časa prehodil pot od klasicizma, sentimentalizma, postal osrednji predstavnik romantizma ter nakazal pot realističnemu modelu sveta.

Predavanje bo pojasnilo, kako se spreminja ta občutljivost za čas v Puškinovi Besedi ter osvetlilo nekatere najpomembnejše Puškinove pesmi. Predavatelj se bo posebej ustavil ob prelomnih besedilih, ki nedvoumno govorijo o Puškinovi razvojni poti velikega misleca: pri Jevgeniju Onjeginu, Borisu Godunovu, Bronastem jezdecu ter Pikovi dami.

 

**************************************

 

ZRC SAZU

Vljudno vas vabimo na pogovor ob knjigi

Mateje Ratej

MARKUZZIJEV MADEŽ:
ROJEVANJE ČLOVEKOVIH PRAVIC PO PRVI SVETOVNI VOJNI

Predstavitev bo v sredo, 7. junija 2017, ob 17. uri
v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Znanstvena monografija zgodovinarke dr. Mateje Ratej, predstojnice mariborske Raziskovalne postaje ZRC SAZU, je napisana na podlagi enega najobsežnejših kazenskih spisov, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Izhodišče pripovedi je umor pri Benediktu v Slovenskih goricah leta 1920, avtorica pa dogodek z izjemnim občutkom za preteklost in pripovedovanje umešča v okoliščine tedanjega časa, prostora in razmerij med ljudmi.

Knjiga s spremno besedo Alija Žerdina je pravkar izšla pri založbi Modrijan.

Z avtorico se bo pogovarjala Kristina Božič.

Priloge:

 

*****************************************

 

Slovensko društvo za lacanovsko psihoanalizo

Vabljeni na predavanje Gledališče kot hrbtna plat psihoanalitičnega diskurza

 SDLP vljudno vabi na predavanje Borisa Brezovaca Gledališče kot hrbtna plat psihoanalitičnega diskurza. Predavanje bo v sredo, 7. junija, ob 20h, v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Dogodek je organiziran v sklopu ciklusa psihoanalitičnih večerov Banket Lacan. Povezovala bo dr. Nina Krajnik.

Predavanje bo izpostavilo vprašanje ali umetnost še lahko opravlja funkcijo zrcaljenja oblastnega diskurza ter s tem ustvarja možnost subverzivnega izkustva. V ospredju bodo: Lacanova opredelitev diskurza, kot strukturacije realnosti, dialektika gospodarja in histerika v okviru analitičnega branja ter funkcija gledališča kot hrbtne plati njegovega diskurza. Predavanje bo Lacanovo konceptualizacijo diskurza gospodarja izpostavilo tudi v navezavi na dramsko igro Vinka Möderndorferja Vaje iz tesnobe.

banket_lacan

Banket Lacan je ciklus psihoanalitičnih večerov, ki jih vodi Nina Krajnik. Dogodki potekajo kot predavanja in pogovori s člani Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, študenti Inštituta Acheron, mednarodnimi gosti in avtorji novo izdanih psihoanalitičnih del. V središču dogodkov sta lacanovska psihoanalitična klinika in teorija ter njune povezave s področji umetnosti, književnosti, znanosti, medicine, filozofije in politike.

 

*****************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek – Aicha Boughazi

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek – Aicha Boughazi

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka:četrtek, 08. junij 2017 ob 18:00

Tokrat se bomo posvetili zadnjemu romanu razvpitega francoskega pisatelja Michela Houelbecqua Soumission (Podreditev), ki je zaradi svojevrstne obravnave aktualne problematike naraščajoče ksenofobije v Franciji dvignil nemalo prahu.

K razburjenju je pripomoglo še dejstvo, da je njegov izida sovpadel s terorističnim napadom na časopisno hišo Charlie Hebdo.

Prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com

 

******************************************

 

Študentska založba, Časopis za kritiko znanosti

ČKZ objavil blok o študijah moškosti

naslovka ckz 267Nova, 267. številka Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo prinaša tematski blok Prvi spol: Kritične študije moških in moškosti; uredila ga je Majda Hrženjak, vsebuje tudi prispevek Žive Humer. Študije moškosti so polje družboslovnega raziskovanja, ki se v Sloveniji šele uveljavlja. Blok Prvi spol prinaša pomembne uvide domačih in tujih avtorjev ter dva prevoda, ki skupaj tvorijo nabor besedil, relevantnih za vsakega proučevalca tega področja.

 

 

 

###################################