Kaj se dogaja? (22. teden)

Mestna knjižnica Ljubljana

Reformacija v »slovenskih deželah« 16. stoletja – dr. Nenad Vitorović

Reformacija v »slovenskih deželah« 16. stoletja – dr. Nenad Vitorović

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 31. maj 2017 ob 18:00

Kaj je bilo pri reformaciji 16. stoletja tako novega, kaj je odmevalo in osvajalo duha in srca ljudi? Kakšno je bilo novo razumevanje evangelija, vere, milosti, svobode? Kakšna je bila nova podoba Boga?

Kakšno je bilo novo samorazumevanje človeka in v kakšnem smislu je vse to bilo novo? Kako se je ta reformacija širila v »slovenskih deželah« in zakaj se v njih ni obdržala?

Ob 500-letnici reformacije.

 

*************************************

 

Mladinsko informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma in predavanje »Rekvijem za ameriške sanje«

V sredo, 31. 5. 2017, vas ob 19.00 vabimo v INFOPEKO na ogled dokumentarnega filma Requiem for the American Dream, ki mu bosta sledili kratki predavanji. Dokumentarec prikazuje serijo intervjujev z velikanom ameriške kritične misli Noamom Chomskim, ki razpravlja o tem, kako je koncentracija bogastva in moči med ozko elito razdelila ameriško družbo in povzročila propad ameriškega srednjega razreda.

Chomsky z razlago političnih odločitev, ki so bile sprejete v zadnjih desetletjih, sistematsko pojasni vzroke, ki so nas pripeljali do največje neenakosti do sedaj, hkrati pa predstavi svojo pot aktivizma in politične participacije. Po ogledu filma bosta poznavalca dela in misli Noama Chomskega, Matic Primc in Žiga Vodovnik, podrobneje predstavila njegova ključna dela in politične ideje ter se osredotočila na ekonomsko-politično situacijo v ZDA in po svetu.

Žiga Vodovnikdoktor političnih znanosti, je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njegovo raziskovalno in pedagoško delo se osredotoča na proučevanje sodobnih političnih teorij in praks, zgodovino političnih idej in družbena gibanja. Žiga Vodovnik, ki je bil v času doktorskega študija raziskovalec na Bostonski univerzi, podoktorski študij je opravljal na Harvardu, nekaj let pa tesno sodeloval z obema velikanoma ameriške kritične misli Howardom Zinnom in Noamom Chomskim.

Matic Primc je dolgoletni preučevalec novih demokratičnih praks s poudarkom na konceptu participatorne družbe na temo katerega je opravil tudi izobraževanje pri Z Media Institute v ZDA, kjer so bili njegovi učitelji Noam Chomsky, Michael Albert in Lydia Sargent. Teoretične koncepte je preizkušal v praksi na več področjih saj je eden izmed ustanovnih članov Mednarodne organizacije za participatorno družbo (IOPS), prav tako pa predlagatelj in strokovni svetovalec pri prvi uvedbi participatornega proračuna v slovenski prostor, kot tudi skozi ustanovni član Iniciative mestni zbor.

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

***************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Kastrati, angelski glasovi ali padle prikazni (Od zvezdniške popularnosti do prepovedi njihovega nastopanja na glasbenih odrih) – mag. Tatjana Rozman

Kastrati, angelski glasovi ali padle prikazni (Od zvezdniške popularnosti do prepovedi njihovega nastopanja na glasbenih odrih) – mag. Tatjana Rozman

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 01. junij 2017 ob 18:00

Pojoči kastrati so neke vrste posebnost zahodne kulture. Kastracija je na prav poseben način ustvarila glasove, ki so navduševali poslušalce od zgodnjega baroka do prepovedi njihovega petja. Kaj nam pripoveduje pojav kastratov in kako so kot prvi pravi zvezdniki zaznamovali čas zgodnje operne umetnosti? Sprožali so pravo histerijo in ljudje so ob njihovih glasovih padali v trans.

Kaj nam njihova zgodba lahko pove o času njihovega vzpona in padca, kako lahko z njihovo pomočjo razberemo temeljno funkcijo želje in prepoznamo mehanizme, ki določajo estetska merila in okus poslušalcev? Leta 1994 je bil posnet film o slavnem kastratu Farinelliju, ki nam bo z odlomki ponazoril njihovo slavo.

Ključni poudarki teme:

  • Kdo so bili kastrati?
  • Odločilno razmerje med funkcijo človeškega glasu v glasbi in močjo besede, ki jo glas izreka.
  • Poslanstvo opere kot poizkus ustvariti mitsko fantazmo na pragu rojstva meščanske družbe.
  • Razsvetljenstvo in nova estetska merila klasicizma.

Cikel Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?.

 

##############################