Kaj se dogaja? (19. teden)

8. maj 2017 ob 13:00, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Ali so ljudje povsod po svetu enako zavzeti za prostovoljstvo? Zakaj s(m)o na vzhodu in jugu Evrope do prostovoljstva nekoliko sumničavi? Kam se uvršča Slovenija in katere skupine prebivalcev prevladujejo med prostovoljci? Zakaj prostovoljstvo nikoli ni povsem altruistično dejanje, temveč se tudi splača?O vsem tem – pa tudi o prostovoljstvu pod etnološkim in antropološkim drobnogledom – bo tekla beseda na okrogli mizi z naslovom Prostovoljstvo med altruizmom in egoizmom: Zakaj se splača pomagati, ki bo v ponedeljek 8. maja v Atriju ZRC.

Sodelujoči:

Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja za program na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Tanja Kek, svetovalna služba Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana

Mojca Pungerčar, dijakinja Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana

Neja Šmid, Zavod BOB

Nevenka Alja Gladek, koordinatorica programskih aktivnosti na Slovenska filantropija

Dan Podjed, raziskovalec na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU

Povezovalka: Agata Tomažič, ZRC SAZU

 

****************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Kinodvorana, film in televizija – mag. Marko Ogris

Kinodvorana, film in televizija – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 08. maj 2017 ob 17:30

Kako in zakaj v dobi razpršene pozornosti, ko za osredotočeno branje leposlovja in humanistike pogosto zmanjka časa, prav kinodvorana ostaja eno redkih pribežališč za kontemplacijo subtilnejših detajlov sveta in življenja?
Kateri filmi druge polovice 20. stoletja nam nujno pridejo na misel, ko danes skušamo opisati svoje videnje tega obdobja? In navsezadnje, v kakšnem razmerju sta film in filozofija?

 

*****************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Specifika ruskega kulturnega razvoja – dr. Miha Javornik

Specifika ruskega kulturnega razvoja – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka:ponedeljek, 08. maj 2017 ob 18:00

 

Kako se je oblikovala ruska nacionalna in kulturna identiteta od sprejema krščanstva v 10. stoletju ter kako se je posledično prelamljala v številnih umetno zamišljenih posegih v naravni kulturni razvoj? V čem bi lahko bila specifika ruske duše?
V razmisleku bo predavatelj spregovoril o tem, kaj naj bi opredeljevalo pojem ruskosti oz. t. i. slovanske duše. Če in ko govorimo o ruskosti, moramo vedeti, da gre za stalnico, ki vsakič znova priča o tem, kako je predstava o ruski nacionalni identiteti ostajala enaka, kljub spremembam, ki jih je ruska kultura doživljala v stoletjih: ruskost bistveno opredeljuje razmerje med slavjanofilstvom in zahodnjaštvom. To je znak nihanja ruske duše, ki je vseskozi razpeta med azijske in evropske kulturne vrednote, in to se ponavlja vse od sprejema krščanstva v Kijevski Rusiji do prelomov v času zmede (smuta) po smrti Ivana Groznega, preko evropeizacije Petra Velikega do Sovjetske zveze, za katero se zdi, da je edino logična in pričakovana ruska nacionalna in kulturna tvorba.

 

******************************************

 

Inštitut Nove Revije

V okviru tematskih razprav

Sedanjost za prihodnost

Vas vabimo na predavanje in diskusijo
Adama Świeżyńskega
An Uninvited Guest – Humanities in Poland after 1990
Nepovabljeni gost – Humanistika na Poljskem po letu 1990

Predavanje in diskusija bosta potekala v angleščini s priložnostnim prevajanjem v slovenščino.
Razpravo bo vodil dr. Dean Komel.
Tematska razprava bo
v torek, 9. maja 2017, ob 18. uri,
v Central Hotelu, Miklošičeva 9, Ljubljana.

>PODROBNO

 

****************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Zen v vsakdanjem življenju – Ryushin P. Haller Roshi

Zen v vsakdanjem življenju – Ryushin P. Haller Roshi

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: torek, 09. maj 2017 ob 19:30

Že četrto leto zapored nas bo obiskal dolgoletni opat zen centra San Francisco Ryushin P. Haller Roshi.

Ponovno bomo lahko sodelovali pri njegovem predavanju ne le z vprašanji, ampak se bomo lahko tudi aktivno vključili v interaktivne vsebine, ki jih bo predstavil.

Predavanje se bo odvijalo en dan pred sesshinom, intenzivnim meditacijskim umikom v tišini, ki ga bo Ruyishin vodil v Sloveniji med 9. in 12. majem.

Organizira ljubljanski Zen center Srce tišine.

Simultan prevod.

 

****************************************

 

Fotografija osebe Iskra.

 

****************************************

 

Mladinsko informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Ogled dokumentarnega filma “I fight, therefore I am” z diskusijo

Knjižnica tete Rose te vabi v sredo, 10. 5. 2017, ob 18.00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »I fight, therefore I am«.

»The only way to save yourself is to fighting saving others«. Stavek Nikosa Kazantzakisa odlično povzame Yiannisov Yuluntasov dokumentarni film »I fight, therefore I am«, ki prikazuje realno stanje Grčije v krizi. Dokumentarec govori o odporu in alternativnih rešitvah, ki se oblikujejo v Grčiji in tudi Španiji. S primeri iz različnih mest, tudi z otoka Krete, Yuluntas prikaže različne oblik upora, ki so posledica specifičnega okolja znotraj memorandumov, gospodarskih sporazumov in vsesplošnega zatiranja s strani kapitalističnega razvojnega modela.

Po ogledu dokumentarnega filma bo sledila diskusija v angleščini z aktivistko in EVS prostovoljko Sofio Papatsimpa.

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.

Vir: http://www.infopeka.org/web/?p=59942

***************************************

Mestna knjižnica Ljubljana

Mojster Osho in budizem – Elena Jenček

Mojster Osho in budizem – Elena Jenček

Prizorišče: Knjižnica Fužine

Datum dogodka: sreda, 10. maj 2017 ob 19:30

Osho je v svojih govorih največkrat omenjal budizem tudi zato, ker je bil prepričan, da je zen budizem edina religija prihodnosti. Na predavanju se bomo poleg osnov budizma dotaknili tudi velikega budističnega praznika luči, ki je poznan pod imenom Vesak.
Budisti ga po celem svetu  praznujejo ob polni luni v maju in kot njihov največji praznik je omenjen tudi v OZN.

**************************************

 

ZRC SAZU

Inštitut za arheologijo

11. maj 2017 ob 8:30 do 16:00

Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, 1000 Ljubljana
Znanstveno srečanje
DOLGOROČNE SPREMEMBE
OKOLJA 2017
Maja Andrič
Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, Novi trg 2, SI-1001 Ljubljana
maja.andric@zrc-sazu.si
tel.: (01) 47 06 434, 051 637 344

Vljudno vabljeni, da se nam 11. maja 2017 pridružite v Ljubljani.

Program srečanja | Izvlečki | Avtorji izvlečkov

 

****************************************

 

Yehuda Bauer

 

ZRC SAZU vas v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti vabi na predavanje prof. Yehude Bauerja, svetovno znanega strokovnjaka za zgodovino holokavsta in z njim povezane politike preteklosti.

Prof. Bauer je skupaj s svojimi starši rodno Češko zapustil na dan nemške okupacije. Podobno kot mnoge druge judovske družine iz tega dela Srednje Evrope so se v Palestino umaknili dobesedno v zadnjem trenutku.  

Za zgodovino ga je navdušil njegov srednješolski učitelj, ki mu je po maturi pomagal tudi pri iskanju možnosti za študij  v  tujini. Na koncu sta se odločila za ponudbo Univerze v Cardiffu, kjer je – razen v času arabsko‑izraelske vojne – ostal vse do diplome. Študij je nadaljeval na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, kjer je 1960 tudi doktoriral. V polstoletni predavateljski in raziskovalni karieri je bil gostujoči profesor na različnih evropskih in severnoameriških univerzah (Yale, Braddis, Clark …), vmes pa je na domači univerzi ustanovil revijo za študije genocida in holokavsta (Holocaust and Genocide Studies). Od začetka devetdesetih dela tudi kot raziskovalec centra Yad Vashem, kjer je od vsega začetka tudi član uredništva Enciklopedije holokavsta (Encyclopaedia of the Holocaust). Prvi zvezek enciklopedije  je izšel leta 1990.

Za svoje delo je konec devetdesetih let prejel eno najvišjih izraelskih nagrad za življenjsko delo, t. i. nagrado Izraela,  2001 pa je postal član Izraelske akademije znanosti in humanističnih ved. Prof. Bauer je tudi eden od soustanoviteljev mednarodne zveze za preučevanje holokavsta, katere članica je tudi Slovenija.

Med njegovimi deli kaže še posebej izpostaviti knjige A History of the Holocaust (1984), Jews for Sale? (1994) in Rethinking the Holocaust (2001).

V svojem predavanju se bo osredotočil na aktualne (re)interpretacije holokavsta na Poljskem, v Ukrajini in na Madžarskem. Poleg analize posameznih revizionističnih intervencij bo načel tudi vprašanje sodelovanja lokalnega prebivalstva z nemškimi okupacijskimi silami pri izvedbi “končne rešitve” oz. analiziral posamezne politike preteklosti v vzhodni in srednji Evropi.

Predavanje bo potekalo 11. maja ob 11.uri, v Dvorani SAZU, Novi trg 3/1. Vabljeni!

 

**************************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Quo vadis Evropa? – dr. Igor Bahovec, dr. Bojan Žalec in dr. Zvone Štrubelj

Quo vadis Evropa? – dr. Igor Bahovec, dr. Bojan Žalec in dr. Zvone Štrubelj

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 11. maj 2017 ob 18:00

O tem, kaj Evropo povezuje, o spravi po 2. svetovni vojni, o vrednotah in temeljnih pravicah, o viziji EU in o tem, kako v vsej različnosti delovati skupaj, bodo razpravljali gostje pogovornega večera. S pismom bo sodeloval tudi dr. Zvone Štrubelj iz Bruslja.
V sodelovanju z gibanjem Svetovni etos Slovenija.
#######################################