Kaj se dogaja? (16. teden)

DOGODKI:

http://2017.nocknjige.si/dogodki/

 

***********************************

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Poti filmske glasbe do poslušalca – Mitja Reichenberg

Poti filmske glasbe do poslušalca – Mitja Reichenberg

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: torek, 18. april 2017 ob 20:00

Četrto srečanje bo pokazalo predvsem na percepcijo glasbe in neposredno na vlogo filmskega zvoka kot celote. Oba fenomena sta namreč tesno povezana z razumevanjem in interpretiranjem filmske podobe do te mere, da se lahko tudi sama filmska zgodba spremeni ali ob tem pridobi drugačno poanto ob drugačnem zvočnem oblikovanju.

Filmski zvok se spremeni v nevidnega pripovedovalca, ki s svojo neposrednostjo vpliva na konkretno filmsko podobo in celo na podobo celotnega filmskega žanra. Ker je glasba ob zvoku še dodaten element, s katerim se oblikuje doživljanje filma, je potrebno razumeti, kaj poslušamo in morda predvsem – kako to razumemo.
**************************************

ZRC SAZU

Shod za znanost

Vabimo Vas, da s svojim podpisom podprete slovenski del globalnega pohoda za znanost (www.marchforscience.com), ki bo potekal v Ljubljani, 19. aprila, od 14.30 naprej. Na Shodu za znanost, kot smo ga poimenovali, bomo v sklopu mednarodne manifestacije opozorili na omejevanje avtonomije raziskovalne dejavnosti ter Vlado RS, Državni zbor in Državni svet javno opozorili na to, da

  • se pogoji in okoliščine za raziskovalno delo na raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah v Sloveniji zadnjih pet let vztrajno slabšajo,
  • da so zanemarjeni, okrnjeni ali močno podhranjeni vsi vidiki raziskovanja: od pomlajevanja raziskovalnih skupin preko vlaganj v raziskovalno infrastrukturo do preživetja uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev ter
  • da poleg zmanjšanega financiranja razvoj znanosti hromita tudi naraščajoči antiintelektualizem in zastarela zakonodaja, ki se ni spremenila že več kot dve desetletji.

Skratka, Vlado RS, Državni zbor in Državni svet bomo javno nagovorili, naj poveča obseg in način financiranja raziskovalne dejavnosti.

V okviru tega do leta 2020 pričakujemo postopni dvig javnoproračunskih sredstev na 1 % bruto nacionalnega proizvoda. Namesto postopnega prehoda na institucionalno financiranje, ki ga predvidevajo aktualna izhodišča MIZŠ, je treba nemudoma zagotoviti reden, predvidljiv in transparenten način stabilnega financiranja.

Poleg tega bomo zahtevali, da Vlada RS naredi vse za prepotrebno in usklajeno spremembo zakonodaje.

Namesto »zakonodajnih izhodišč« potrebujemo zakonodajo, ki bo omogočala, podpirala, spodbujala in ne le administrativno regulirala raziskovalno in inovacijsko dejavnost. Poleg tega zakon ne sme ločevati med inštituti in univerzami.

Pri zbiranju podpisov smo se zgledovali pri avstrijskih, nemških in nizozemskih kolegicah in kolegih. Sistem, ki so ga ubrali na Dunaju, si lahko ogledate na Science March Vienna (http://www.sciencemarchvienna.at/en/vienna-march-for-science/)

Organizacijski odbor predstavnikov iz naslednjih ustanov po abecednem redu:

Geološki zavod Slovenije, Inštitut Jožef Stefan, Inštitut za narodnostna vprašanja, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Pedagoški inštitut, Univerza v Ljubljani, Univerza v Novi Gorici, Univerza na Primorskem, Znanstvenoraziskovalni center SAZU

 

********************************

 

Mladinsko informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Beremo Davida Harveya in Mike Davisa

»Kozmopolitstvo in geografije svobode« ter »Planet slumov«

Knjižnica tete Rose

Knjižnica tete Rose te vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka “Noč knjige”, ki bo potekalo v petek, 21. 4. 2017, ko bomo s pričetkom ob 19.00 uri v prostorih INFOPEKE predstavili knjigi dveh znanih avtorjev – knjigo »Kozmopolitstvo in geografije svobode« marksističnega geografa David Harveya ter knjigo »Planet slumov« političnega aktivista Mike Davisa. Oba avtorja v delih problematizirata utopičnost neoliberalizma in njegove prakse, ki so pod nadzorom mednarodnih institucij povzročile še večje neenakosti v tako imenovanem “tretjem svetu”.

»Povsod, kjer se je zgodila neoliberalizacija (od Združenih držav Amerike do Mehike, Rusije, Južne Afrike, Indije in sedaj celo Kitajske, ki je nominalno sicer “socialistična”), se je razbohotila družbena neenakost. Neoliberalizacija je za multinacionalna podjetja in za elito miljarderskih podjetnikov in vlagateljev ustvarila raven svet, za vse ostale pa grobega , robatega in nevarnega.« (David Harvey, Kozmopolitstvo in geografije svobode)

»Mesta prihodnosti torej niso iz stekla in jekla, kakor so napovedovali urbanisti prejšnjih generacij, temveč so sezidana iz nežgane opeke, slame, reciklirane plastike, cementnih zidakov in odpadnega lesa. Namesto mest svetlobe, ki se dvigajo k nebu, so velik del urbanega sveta v 21. stoletju stika v umazaniji, obdani z nesnago, iztrebki in blatom. Milijarde mestnih prebivalcev, ki živijo v postmodernih slumih, se lahko samo z zavistjo ozirajo na razvaline trdnih hiš iz blata v neolitskem mestu Çatal Höyük v Anatoliji, ki so jih bili postavili na začetku mestnega življenja pred devet tisoč leti.« (Mike Davis, Planet slumov)

Noč knjige 2017 je vseslovenska akcija, s katero se obeležuje svetovni dan knjige. Namen dogodka je promocija knjige in branja, dogodek poteka pod pokroviteljstvom Unesca Slovenija.

Vljudno vabljen_a! Naj živi knjiga! Naj živimo bralci_ke!

Vir: http://www.infopeka.org/web/?p=59846

 

###############################